designer roman - Cristina Negru-State - La Mode Toujours

Cristina Negru, LMT – about fashion and business, with patience and perseverance

posted in | Tags : , ,

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Mă cunosc cu Cristina de câțiva ani, încă din perioada când lucra în paralel la atelierul ei și la o altă companie care nu avea legătura cu pasiunea pentru modă. Kity, așa cum o alintă prietenii, este posibil să-și fi dorit tare mult în copilărie să fie o prințesă deoarece adesea o găsești, în prezent, “închisă” în turnul ei de cleștar, plănuind și desenând sezoanele viitoare. La Mode Toujours a crescut odată cu ea și asta fiindcă focusul ei principal a fost mereu afacerea pe care lansat-o. Anul acesta a mai întors o filă din basmul său și a redefinit brand-ul, aducându-l într-o zonă mai contemporană. Citiți și nu vă opriți, căci povestea o ghiciți! :)

De curând ai regândit identitatea vizuală pentru LMT. În ce direcție merge rebranding-ul tău?

Rebranding-ul a fost un pas firesc având în vedere “maturizarea” numelui pe care l-am lansat acum mai bine de 5 ani. Consider ca procesul a început odată cu noul showroom LMT, inaugurat anul trecut, care ilustrează stilul feminin, dar ancorat în prezent, pe care îl abordăm în momentul de față. Apoi, noul logo și declinarea acestuia în diferite obiecte și materiale necesare oricărui brand premium (stationery, packaging) au completat cu succes această fază. Ceea ce ne dorim este ca, în afara core ADN-ului LMT, care poate fi rezumat prin sintagma “contemporary femininity”, clientele să aibă o experiență premium care începe cu materialele noastre de promovare, continuă cu vizita în showroom și se încheie cu felul în care primesc produsele. Apropo de asta, chiar dacă nu e un rebranding vizibil, noile noastre lookbook-uri ilustrează perfect poziționarea, iar pentru asta colaborăm cu unii dintre cei mai buni specialiști din industrie, de la fotografi, la stiliști, și până la modele.

Cum vedeai piața atunci când ai început și cum o vezi acum, din perspectiva unui atelier mic spre mediu de îmbrăcăminte? Este loc pentru oricine sau s-a saturat acest mediu?

Așa cum am mai spus, eu îmi dezvolt business-ul treptat, fără infuzii de capital, doar reinvestind mare parte din venituri, deci sunt extrem de conectată la piață, întrucât nu îmi permit să nu fiu competitivă, și asta fiindcă lunar am un întreg ecosistem de susținut: chirie showroom, angajați, furnizori, campanii de promovare și alte cheltuieli adiacente.

Revenind la întrebare, da, piața are încă potențial de creștere, dar nu este loc pentru oricine. Cu riscul de a stârni reacții, cred că în momentul de față putem vorbi despre 2 modele de business care au succes. Primul model presupune o investiție de peste 100.000 euro care îți oferă acces instant la cei mai buni stiliști, atelier & showroom propriu, angajați, ba chiar și designer. Cel de-al doilea, modelul “pas cu pas”, care mă reprezintă, în care trebuie să ai răbdare între 3-5 ani să îți crești business-ul, să muncești mai mult decât la un job full-time, să încerci să îți dezvolți propriul brand personal, care contribuie mult la succesul brand-ului vestimentar, și să îți cunoști din ce în ce mai bine clientele.

Cei care nu sunt pregătiți financiar sau sufletește pentru unul din cele două scenarii nu prea au loc. În rest, da, înca există suficient context pentru a face lucruri frumoase în România 😊

La Mode Toujours Boutique Romania

Ce le face pe clientele tale să revină? Fidelitatea față de un brand este un comportament care se stinge tot mai mult.

Implicarea mea și a echipei mele. Bineînțeles că la asta se adaugă și creațiile în sine, pe care le apreciază atât pentru design-ul feminin, dar totodată contemporan, cât și pentru calitatea excelentă a materialelor și a finisajelor. Noi colaborăm în momentul de față cu furnizori de top la nivel mondial, precum Solstis sau Sophie Hallette, investim constant în echipamente de cusut de ultimă generație, iar de partea de direcție creativă a brand-ului mă ocup personal.

Simți și tu în activitatea ta criza de forță de muncă? Ce formulă ai găsit pentru a avea constant croitorese care să te sprijine să livrezi la timp comenzile?

Da, este una dintre cele mai mari probleme cu care mă confrunt în momentul de față, iar soluția este să mă îndrept către școlile de meserii. Totuși, e prematur să vorbim despre o soluție pentru că un specialist în acest domeniu se formează în mulți ani, deci rezultatele se vor vedea abia în viitor. O altă alternativă la care mă gândesc serios este să deschid un al doilea atelier, undeva în țară, dar pentru asta vreau să cresc mai mult business-ul în ceea ce privește prezența internațională.

Vinzi în România, dar și în străinătate. Care sunt obiectivele tale din acest punct de vedere?

Da, vând pe ambele piețe, iar obiectivul pentru anul viitor este să mă dezvolt cât mai mult atât la nivel local, cât și internațional, cu colecțiile Bridal. Experiențele de până acum mi-au dat încredere că merită să îmi investesc resursele și energia pe acest drum 😊

Cum ai îmbunătăți tu percepția despre eticheta “Made in România”? Sunt deja foarte multe brand-uri locale cu produse de calitate, însă încă femeile preferă label-urile recunoscute internațional. (Lucru care nu are legatură cu design-ul neapărat, ci doar cu trend-urile, statutul, etc)

În primul rând, noi în sine ca designeri ar trebui să fim mai uniți și să încercăm să ducem campanii de informare despre ce înseamnă și ce presupune “Made in Romania” în domeniul modei. Totuși, dacă stau să mă gandesc mai bine, cred ca nu e o problemă doar la nivelul industriei noastre, ci, în general, la nivel de producție locală, fie că vorbim despre produse de beauty, auto sau bunuri de larg consum. Percepția s-a mai schimbat însă, în ultimii ani, și am încredere că, pe viitor, cu ajutor din partea media, lucrurile se pot îndrepta și mai mult.

Pe Cristina o puteți urmări aici, pe profilul La Mode Toujours.

Foto: @inthedimlight

No comments yet.

Leave a Reply


Comment

btt