hashtag-graffiti

The hashtag – myths and mysteries

posted in | Tags : , , , ,

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

“Hashtag” este, poate, unul dintre cele mai folosite cuvinte pentru cei cu vârste cuprinse între 18 și 30 ani. Noi, acești millenials, punem etichete ce servesc unor scopuri uneori utilitare, alteori de poziționare, în comunicarea de zi cu zi.

Conceptul și implementarea hashtag-ului îi aparțin lui Chris Messina, care a propus adoptarea acestui simbol pe Twitter încă din 2007. Ca orice invenție curajoasă, aceasta a fost respinsă inițial, din cauză că ar putea fi o noțiune abstractă pentru mulți. În nici 10 ani, ideea sa a luat o amploare fantastică. Există strategii de atragere de noi followeri, motoare care monitorizează folosirea cuvintelor cheie și site-uri cu topul celor mai folosite hashtag-uri. După cum spuneam anterior, motivul folosirii lor variază major, însă este, cu siguranță, o preocupare constantă a celor ce sunt activi în online.

De câteva luni tot vreau să pun această intrebare simplă: „De ce hashtag?”. Așa că am lansat un dialog cu patru oameni foarte cool. Vei afla mai jos de ce cred ei că nu trebuie să abuzezi de acest tag și cum folosește o gimnastă Instagramul în favoarea sa.

 

Ioana Căpanu, owner-ul unei agenții de PR din București, recunoaște că hashtag-ul nu avea nicio noimă pentru ea inițial. “La început nu înțelegeam care este rolul acestuia în comunicare, în primul rând pentru că nu foloseam ioana capanuplatforma Instagram. Mi se păreau niște semne atașate unor cuvinte care nu aveau niciun sens. Ulterior mi-am dat seama cât de ușor este să monitorizezi postările unor oameni dacă le spui care este hashtag-ul oficial al unui eveniment, de exemplu. Practic, îți ușurezi singur munca.

În comunicarea pentru clienții mei încerc să indentific tag-urile relevante care pot aduce un număr mai mare de followers și de Like-uri. Totodată încerc să nu abuzez de acestea pentru ca postările să nu creeze senzația unui “strigăt” după atenție. În acest fel are loc o targetare a oamenilor pe care îi vizezi.

Dar ce altceva mai definește acest fenomen? Ioana este de părere că factorul de coolness își spune cuvântul când generezi un # interesant și când oamenii înțeleg și se conformează “dress code-ului” digital pe care îl creezi! Confucius zicea “Spune-mi și voi uita, învață-mă și s-ar putea să îmi amintesc, implică-mă și voi învăța!”. Cred că acest citat se aplică și în zona digitală!

 

Cristian Florea are 23 ani și este social media manager la Kooperativa 2.0, dar mai presus de asta, atotștiutor @casastiti.

Ai o strategie anume când vine vorba de hashtag-uri?

Am creat o pagină de Facebook pornind de la un hashtag. Ea se numește casastiti, iar la fiecare postare de pe pagină (sau de pe contul meu personal care are legătură cu pagina), îl folosesc. Aici e singura strategie pe care o am. În rest,cristian _florea la fiecare poză de pe Instagram folosesc hashtag-uri care mi se par relevante, dar fără să abuzez de asta, iar în
celelalte rețele sociale le folosesc extrem de rar, doar atunci când găsesc vreo campanie pornită în jurul unui hashtag și aleg să scriu despre ea sau atunci când sunt la un eveniment care are un hashtag oficial, cum e #electriccastle, spre exemplu.

Ți se pare că ți-a adus beneficii hashtag-ul (mai mult engagement/coolness etc.)?
CF: Exceptând #casastiti-ul, care mi-a adus mult mai mult engagement decât mă așteptam, când merg la diverse evenimente și folosesc hashtag-ul oficial observ că oameni care de obicei nu fac asta interacționează cu postările, deci sigur sunt persoane care urmăresc ce se întâmplă în cadrul acelui hashtag și găsesc și postarea mea printre cele publicate.
Cauți content pe Instagram/Facebook/Twitter pornind de la un astfel de label?

CF: Da, fac asta foarte des, dar întotdeauna mă folosesc de niște hashtag-uri clare, gen #webstockro sau, așa cum ziceam mai sus, #electriccastle, pentru că vreau să văd postările de la un anumit eveniment, nu postări generale, pe hashtag-uri ca #food, #love, #bucharest etc.

 

Adriana Hăloiu este make-up artist și o prezență constantă pe Facebook și Instagram.adriana haloiu

„Primele mele hashtag-uri au fost #mymakeup #diormakeup #adrianahaloiu, în descrierea unei poze postate pe Instagram acum doi ani. Asta pe vremea când lucram ca make-up artist pentru Christian Dior. Este un instrument de care încă învăț să mă folosesc. Chiar e pe lista mea să-l exploatez mai cu folos, cu atât mai mult cu cât impactul social media este din ce în ce mai mare.

Nu am o semnătură specială, dar mi-ai dat o idee bună! Am observat acest lucru la alți makeup artiști și, sincer, mi se pare super fun!”

 

 

Lavinia Ioana is not just a social media addict (@laviniaaioana), ci și gimnastă în cadrul lotului național. Am fost curioasă cum procedează ea pentru a-și crește profilul de social media.

„Folosesc hashtag-ul foarte des, în special pe Instagram, unde consider că e unul dintre elementele esențiale ale lavinia ioanaacestei aplicații. Beneficiile utilizării lui sunt vizibile. Cum eu am descoperit o multitudine de informații, oameni sau locuri prin intermediul hashtag-urilor din postările celorlalți utilizatori, același lucru se întâmplă și cu cele folosite de mine.”

Totuși, există și un parcurs invers? Să creezi content în funcție de hashtag-urile care funcționează cel mai bine pentru tine?  “Invers nu am realizat procesul. Îmi doresc să creez conținut original, din propria perspectivă, nu ghidată neapărat de anumite cuvinte. Cel mai mult îmi place faptul că îți poți crea propriul hashtag, care păstrează fotografiile la un loc, aducându-ți aminte de frumusețea momentelor în care le-ai capturat.”

 

Insert [your opinion] here. [smiley face]

 

No comments yet.

Leave a Reply


Comment

btt