interviu Andreea Macri fashion week

Fashion week’s backstage with Andreea Macri: “I am mostly photographing the context. It can be a fashionable character or not.”

posted in | Tags : , , ,

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Care e rețeta care îți poate prescrie succesul? Nu este nicidecum subiectul interviului de azi, dar e o psihologie pe care discuția de mai jos o are în substrat. Ca fotograf, Andreea Macri a bifat multe din experiențele pe care un artist al imaginii și le-ar dori la nivel internațional, lucru pe care nu și l-ar fi imaginat atunci când juca în industria modei din poziția de fashion director, în România. Cu atât mai puțin nu se înscrisese pentru un parcurs glitz&glam când a ales, după terminarea liceului, să lucreze într-un bar. I-a plăcut genul acela de socializare firească – “pe foarte mulți dintre cei pe care i-am cunoscut atunci, i-am pozat ulterior în The One”, spune ea.

Lucrurile nu sunt aproape niciodată ceea ce par, acesta e punctul de plecare al interviului cu Andreea Macri, mai ales în modă. Astfel că am vorbit simplu despre normalitate, într-un mediu ce se vrea total opusul.

 

Un show nu durează mai mult de 15-20 minute. Cum faci să surprinzi în fotografile tale esența fiecărei prezentări?

Cred că în cazul evenimentelor atât de scurte e important să vii mai devreme, să te pui la punct cu detaliile happening-ului. Acesta e ritualul meu pentru absolut orice activitate profesională – punctualitatea.

Un set bun ține de abilitățile dobândite în timp, de experiență, de cunoașterea industriei, desigur. Faptul că mergi constant la show-uri te ajută să știi deja obiceiurile caselor de modă.

Ce au în comun toți cei ce stau în front row, cel mai vânat rând din cadrul fashion week-urilor? Au în comun iubirea pentru fashion sau altceva?

Sunt oameni care pentru casele de modă respective excelează în ceea ce fac și de care brand-urile au nevoie și viceversa.

Cred că au în comun iubirea pentru artistic, nu neapărat pentru label-ul de pe catwalk fiindcă nu toți cei prezenți îmbrățișează stilul colecțiilor. Constant sunt aceiași oameni care susțin brand-urile și atunci e mai mult admirație, prietenie.

Anna Wintour - Andreea Macri - Vogue France

Până acum 5 ani, front row-ul era ocupat de cei mai importanți buyeri din lume și de vedete A-list. Acum peisajul s-a schimbat major. Cum vezi tu acest shift?

Moda a devenit o industrie care a propulsat oameni la toate nivelurile. Azi îi cunoaștem pe buyeri, stiliști, fotografi foarte bine datorită social media. Au devenit ei înșiși vedete.

Ce constituie pentru tine un declic atunci când fotografiezi pe stradă sau când surprinzi invitații la prezentări? Styling-ul unui personaj sau cadrul inedit în care se află?

Fotografiez mai mult contextul, nu mă interesează styling-ul. Poate fi un personaj la modă sau nu. E strict legat de ce îmi place, e personal. Sunt la curent cu tendințele, însă acestea nu sunt un criteriu.

Care e acel lucru pe care nimeni nu îl spune despre fashion week, dar connaisseur-ii îl știu?

Orice fashion week se termină și vine altul peste 6 luni :) În modă trebuie să ne jucăm. Nu e un domeniuandreea macri photographer în care salvăm națiuni sau oameni. Există această tendință de a dramatiza, din cauza “febrei” din jurul show-urilor și a agitației de moment.

Industria modelling-ului este intens dezbătută de câțiva ani buni încoace: fie fetele sunt prea skinny, fie considerate prea tinere. Care crezi tu că este rolul modelului în show în acest moment având în vedere că sunt designeri care aleg fețe faimoase în social media, oameni de toate vârstele și siluetele?

Cred că diversitatea aceasta e un lucru bun, e o democratizare care mi se pare în regulă. Fiecare se regăsește în alt tip de personalitate. Înainte totul era mai strict, mai liniar, ghidat după un anume fel de frumusețe. Mie îmi place generația Naomi, Linda – femei superbe care se simt bine în pielea lor – însă acum este excelent că mergi de la un show la altul și casting-ul e complet diferit. Moda a devenit accesibilă și prin prisma acestei selecții de pe podium. Eu nu rezonez cu fetele din noua generație, care au sute de mii de followeri și sunt alese de către designeri în show-uri sau campanii, dar le respect munca – e un job demanding să fii actual.

Mai retușezi, și dacă da, în ce măsură, pozele pe care le faci la săptămâna modei?

Nu retușez deloc pentru că trebuie să le livrez rapid către publicații. Am un bliț foarte bun care mie îmi place, așa că încerc, pe cât posibil, ca în timpul și condițiile respective să scot cele mai bune fotografii.

 

Foto: Anna Wintour fotografiată de Andreea Macri pentru Vogue Franta, show-ul Prada 2017; www.andreeamacri.com

No comments yet.

Leave a Reply


Comment

btt