posted in Why don't you | Tags : Andreea Lada, lifestyle, Reiki, relaxare, terapii alternative
Reiki este o tehnica japoneza de vindecare care utilizeaza energia universala ce curge prin maini. Andreea Lada este maestru Reiki si instructor de yoga. Impreuna cu partenerul ei, Bogdan, promoveaza invataturile spirituale autentice prin diferite tehnici si metode, in cadrul proiectului Scoala Iubirii. Spiritualitatea i-a deschis noi orizonturi, traduse printr-o viata mult mai implinita pe toate planurile. Andreea a lucrat cativa ani in comunicare, iar acum, pe langa cele amintite mai sus, are propria agentie de PR.
Reiki in trei cuvinte.
Energia Universala a Iubirii, cu alte cuvinte o Scoala a Iubirii
Care este momentul in care crezi tu ca oamenii simt ca ar trebui sa vina la Reiki?
Cred ca avem tendinta de a amana lucrurile si asta se intampla fiindca nu suntem obisnuiti cu ideea de a trai in prezent. Reiki nu face exceptie. Majoritatea celor care apeleaza la aceasta terapie alternativa vin intr-un moment destul de avansat al unei probleme, fie ea de natura fizica sau psihica. Oamenii incep sa se roage la Dumnezeu atunci cand se afla intr-un inpas si au nevoie de ajutor, merg la doctor cand nu mai pot de durere. Nu prea suntem obisnuiti cu preventia. Cei care insa vor sa incerce o terapie energetica sunt deja pe un drum spiritual sau cel putin vor sa-l initieze, incep sa devina constienti ca nu se rezuma totul la ceea ce vedem in exterior, isi pun intrebari cu privire la cine sunt, de unde vin, care este scopul lor in viata.
Reiki este o terapie veche de aproape 100 ani. In Romania a devenit mai cunoscuta abia in ultimii 2-3 ani. Constati o indreptare mai pronuntata catre spiritualitate?
Spiritualitatea a fost prima cale de evolutie a omenirii, diluata odata cu trecerea timpului in diferite religii. In ultimii ani, intr-adevar ezoterismul a fost din ce in ce mai mult raportat la timpurile in care traim si, evident ca, odata inteleasa calea, ea incepe sa-si atraga adeptii. Spiritualitatea inseamna in primul rand libertate, una dintre principalele nevoi ale omului, care din pacate este constransa in viata sociala, privata, religioasa. In mod natural, fiinta umana tinde sa se indrepte spre acea cale care-i satisface nevoia, in momentul in care constientizeaza neimplinirea. Pe de alta parte, acum exista si la noi mult mai multe surse de informatie, tehnici tinute secrete sunt acum la indemana oricui, carti, filme, portaluri online si evenimente spirituale. In Occident, de exemplu, la fiecare colt de strada se gaseste cate un studio de terapii alternative, fiecare american are cate un guru, iar aceste lucruri au ajuns acum si la noi, cu ceva intarziere.
La cine este indicat sa mergem la Reiki? Este posibil sa nu rezonam cu maestrul si atunci e cazul sa cautam pe altcineva?
Este important sa gasim un maestru Reiki cu care sa ne simtim bine si cu care sa rezonam la nivel sufletesc, iar pentru a ne convinge daca este sau nu potrivit avem nevoie de cel putin 3-5 sedinte de tratament. Este bine sa ne ascultam instinctul, sa urmarim starea pe care o avem atat inainte, cat si dupa terapie, iar daca de abia asteptam urmatoarea intalnire sa continuam. Majoritatea maestrilor Reiki isi promoveaza cursurile, tin prelegeri si demonstratii in care publicul are ocazia sa puna intrebari.
Mikao Usui, initiatorul acestei terapii, a avut revelatia conceperii Reiki dupa o lunga perioada de meditatie. Poate fi meditatia o forma complementara care sa ajute sedintele realizate impreuna cu un specialist?
Desigur, meditatia este si ea tot o forma de Reiki, o cale prin care ne putem conecta la energia universala, dar pe cont propriu si nu cu ajutorul unui terapeut cum este cazul Reiki. Este bine sa testam cat mai multe modalitati care ne pun in rezonanta cu aceasta energie divina, cum este meditatia, yoga, tai chi si chi qong pentru a gasi ceea ce ni se potriveste si ne place. In felul acesta vom putea practica constant, o garantie pentru aparitia rezultatelor.
Ce scopuri e bine sa ne setam atunci cand incepem o sedinta?
Scopul de baza al Reiki este sa imbunatateasca puterea si calitatea energiei noastre interioare, conectandu-ne la energia fortei vitale universale. Cu alte cuvinte, prin Reiki scopul automat este vindecarea, insa intentia noastra poate sa vizeze o anumita afectiune fizica sau o problema psihica (de exemplu, sa primim mai multa claritate in rezolvarea unei probleme). Orice scop vom alege, e bine sa stim ca Reiki lucreaza intotdeauna pentru binele suprem, iar energia sa este infinita.
Ar trebui sa frecventam un cabinet de Reiki precum pe cel al unui doctor, atunci cand suferim de ceva anume, sau constant?
Cel mai des va fi cazul in care vom merge atunci cand suferim, dar ar fi bine ca apoi sa continuam pe termen lung. Atunci când ne dorim vindecare, aceasta începe de la corpul subtil, energia vindecării transmițându-se în ultima fază la corpul fizic. Dacă rădăcina bolii este îndepărtată din matricea corpului, atunci simptomele ce apar în lumea fizică dispar și ele. În concluzie, tot ce înseamnă boală se întâmplă întâi la nivel subtil. Astfel, energia vindecătoare prin rugăciune, reiki, intenție (și multe alte tehnici) este transferată mai întâi la nivel subtil și apoi către celelalte corpuri, de aceea și rezultatele sunt mult mai puternice decât o pastilă care acționează la nivel fizic. Intrucat majoritatea oamenilor nu lucreaza spiritual, cu alte cuvinte nu aduc energia vindecarii in ei in mod normal, noi ne aflam intr-o permanenta degradare la nivel subtil, de aceea terapia este indicata a fi realizata constant si pe termen lung.
Ce duce la disfunctionalitatea sau blocajele energetice din corp?
Blocajele energetice apar deoarece noi nu ne aflam in armonie cu Universul. Fiecare gand, emotie sau actiune negativa reprezinta seminte pe care le plantam, care la un moment dat vor da roade intr-un copac al durerii. Orice se afla in opozitie cu binele suprem, orice actiune din care lipseste iubirea reprezinta o astfel de samanta ce apare la nivel subtil sub forma unei dizarmonii si apoi se transfera si in fizic, prin boli, neimpliniri in plan social, financiar, afectiv, stres. Toti oamenii sunt bolnavi, Pământul însuși este un spital de bolnavi, dar atenție, un spital în care oamenii vin să evolueze, să-și ajute semenii, să învețe și să practice iubirea și, într-un final, să atingă eliberarea.
Care sunt gradele in Reiki, cum se obtin ele si ce schimbari se produc in interiorul persoanei de la un grad la celalalt?
In Reiki exista trei grade: întâi, doi și gradul de maestru. Gradul întâi ne învață cum să folosim Reiki pentru noi și cum să-l împărtășim și altora. În gradul al doilea primim trei simboluri prin care putem lucra pe plan fizic, mental și putem trimite energie la distanță. Gradul al treilea constă în primirea simbolului de maestru prin care lucrăm pe plan spiritual și putem iniția la rândul nostru și alte persoane în Reiki. De la un grad la altul energia și efectele se resimt mult mai puternic. Ca să vă faceți o idee ce se petrece în timpul unui acordaj (inițieri) vă puteți imagina că maestrul implementează în structura subtilă a individului niște entități care se vor activa prin intenție de fiecare dată când le vom chema și ne vom angrena în tratamentul Reiki. Cu fiecare acordaj într-un grad superior se implementează alte entități care ne ajută. Și mai plastic vorbind, îmi place să spun că aceste entități sunt ca niște prieteni pe care dacă îi invocăm în fiecare zi ei ne devin mai apropiați, ne ajută și mai mult și sunt la dispoziția noastră imediat ce îi chemăm, spre deosebire de cazul în care ne aducem aminte de ei o dată pe lună. Ca și în fizic, un prieten cu care avem o relație apropiată ne va sări imediat în ajutor în comparație cu o cunostinta indepartata. Cu alte cuvinte este foarte important ca practica sa fie constanta pentru a vedea si rezultatele. Odata ce energia Reiki patrnde in sistemul nostru energetic ea ramane acolo pe tot parcursul vietii si este mereu disponibila. In timpul initierii fiecare persoana simte diferit, de la o energie crescuta, la liniste interioara, usoare senzatii de furnicaturi, simturi mai clare, claritate crescuta, un sentiment de implinire. In orice caz, culorile, luminile si experientele uimitoare sunt minunate, dar nu sunt intotdeauna necesare pentru a obtine cat mai mult de la Reiki.
Multumesc, Miha :*
Intr-adevar, sa practici reiki este nemaipomenit! Si eu sunt maestru reiki, Usui, Karuna si Shambala. Am inceput sa practic cam de 10 luni si sincer sunt foarte multumita de rezultate.