bangkok panorama

Inspire, click, go: unde si cum vor calatori peste 1 miliard de oameni in 2016

posted in | Tags : , , , , , , ,

Călătoriile sunt unul dintre cele mai bune motive pentru care muncim în fiecare zi. Și m-am trezit să încep cu asta nu pentru că doar pe mine m-am auzit spunând-o în gând, ci mi-au mărturisit și alții. Cumva, adolescenții din noi, simt nevoia unei recompense sănătoase per semestru.

Este o perioadă politico-socială dificilă pentru a vorbi despre subiectul ăsta, însă atât noi ca indivizi, cât și tot ce înseamnă industria de travel, trebuie să ne reașezăm și regândim puțin planurile. Închei paranteza asta (căci tare aș fi vrut să nu o deschid) și intru în miezul temei pe care vreau să o îmbogățesc alături de doi „invitați” cât se poate de interesanți din domeniu.

Cred foarte mult în sistemele tot mai complexe de filtrare a informației pe care ni le creăm, din dorința de a accesa exact lucrul care ne interesează. Dar când vine vorba de vacanțe, unde se întâmplă research-ul și cum cântărim opțiunile? Topul preferințelor îl punem cap la cap în a doua parte a articolului, unde poți citi și ce oraș a primit anul trecut aproape 19 milioane de vizitatori.

Google a implementat de curând Google Destinations, un serviciu destul de basic în această fază, care le permite celor în căutare de vacanțe să parcurgă ușor informații legate de zboruri, cazare, vreme, itinerarii populare și obiective turistice. Este necesară doar introducerea unor termeni precum: „Asia destinations” sau „Croatia travel”. E prima oară când compania introduce un feature de acest tip întâi pe mobil, înainte să existe o variantă desktop. De altfel, Ziarul Financiar publica săptămâna trecută o declarație a country manager-ului Google România, Dan Bulucea, potrivit căreia o treime dintre utilizatorii români au folosit în 2015 mobilul pentru a căuta informații legate de turism, procent dublu faţă de 2014. „Creşterea din fiecare ţară este însă foarte mare, aproape dublă.“, a completat oficialul.

WhereFor este un proiect nou-nouț care îți oferă cele mai accesibile variante de călătorie, avion plus hotel, în funcție de bugetul tău. Alegi suma și orașul de plecare iar site-ul îți afișează harta cu destinațiile în care ai putea ajunge. Mai multe despre proiect am discutat cu Ryan Wenger, CEO WhereFor.com.

PS: Care a fost insight-ul tău în acest business?

Ryan Wenger: Iubesc să călătoresc, dar am constatat că marile site-uri de travel nu erau construite pentru a-i Ryan Wenger whereforajuta pe oameni să se decidă unde să plece. Astfel că am facut această companie care să rezolve problema.

PS: Crezi că oamenii au început să călătorească din fascinația pentru experiența în sine și sunt mai deschiși să exploreze decât să bifeze o listă de destinații clasice?

RW: Așa cred. Americanii, spre exemplu, obișnuiau să aleagă orașe precum Roma sau Veneția, dar acum îi întâlnești în locuri mai puțin cunoscute peste ocean, cum ar fi Cinque Terre. Rețelele sociale sunt surse de inspirație și generează FOMO (fear of missing out).

PS: Din statisticile tale de până acum, care este suma medie pe care oamenii o trec în căsuța de “spending” de pe WhereFor?

RW: 1,000 dolari.

PS: Ce îi încântă pe useri mai mult: faptul că pot descoperi rapid oferte accesibile sau că le sunt prezentate destinații la care nu s-ar fi gândit, dar respectând suma pe care vor să o cheltuie?

RW: Ambele. WhereFor se joacă cu presupunerile oamenilor despre ce cred ei că pot face. Odată ce constați că îți permiți să ajungi la Moscova, e greu să te întorci la aceeași locație banală pe care ai mai văzut-o în alte dăți.

PS: Pentru a-și achiziționa vacanța pe care o merită, așa cum este menționat în mesajele voastre, vizitatorii pot opta pentru finanțare. Vă propuneți ca misiune să faceti vacanțele accesibile pentru oricine?

RW: Într-adevăr. Călătoriile schimbă oamenii și acestea nu ar trebui să fie rezervate doar celor care au economii serioase. Vrem să facilitam accesul la acest serviciu, așa că nu percepem taxe suplimentare.

 

E cât se poate de clar că aventurile prietenilor noștri sau ale celor pe care îi urmărim pe rețelele sociale joacă un rol important în conturarea nevoii de a evada într-un spațiu anume. Capitalele europene cu o cultură bogată își păstrează încă primele locuri în topul celor mai vizitate orașe deoarece sunt o sursă inepuizabilă de bine și frumos. MasterCard Global Destination Cities Index arată că Londra a avut în 2015 cel mai mare număr de vizitatori internaționali, mai precis 18.8 milioane de turiști, urmată îndeaproape de Bangkok. Totuși, un studiu Conde Nast Traveler menționează Florența drept opțiunea preferată a turiștilor din punctul de vedere al experienței. „Destinațiile „clasice” vor fi întotdeauna pe listele călătorilor. Roma, Milano, Londra, Paris, Bruxelles, Madrid, Viena, München vor ocupa mereu un loc special în inimile călătorilor. Ele formează, într-un fel, baza de cunoștințe și de experiențe care ne modelează personalitățile de călători (și nu numai), care ne educă. Totuși, mai sunt și cei care pornesc spre zone exotice o dată pe an, ca o răsplată pe care și-o oferă lor. Destinațiile din Asia (Thailanda, Indonezia, Cambodgia, China, Seychelles) sunt cele mai populare în acest caz”, este de parere Mirela Petre, Communication Specialist esky.ro.

PS: Care este trend-ul în căutările de bilete de avion și hotel?
Mirela Petre: Sunt multe tendințe în obiceiurile de călătorie pe care le-am tot observat, așa cum sunt și multe Mirela Petre Eskydetalii specifice, tipice fiecărui călător. De exemplu, foarte mulți dintre noi folosim smartphone-ul atunci când plănuim să pornim într-o călătorie – fie căutăm informații despre un loc, fie rezervăm bilete, camera de hotel sau mașina de închiriat care să ne poarte prin toate locurile. Și asta se vede din entuziasmul cu care a fost adoptată aplicația noastră pentru mobil sau mobisite-ul. Personalizarea este cel mai important lucru în momentul de față. Pentru unii călători contează tarifele – ofertele și promoțiile au o importanță mare atunci când au de ales între două sau trei destinații. Aici e cazul city break-urilor prin Europa. Alți călători își doresc foarte tare să ajungă în anumite destinații, așa că economisesc și, măcar o dată pe an, pornesc într-acolo. E cazul destinațiilor mai exotice, din Asia, Africa sau Americi. Nu în ultimul rând, am mai observat că tot mai mulți călători aleg să descopere mai multe orașe mari pe an, așadar își organizează câteva city break-uri de câteva zile, plus o vacanță mai lungă.

PS: Din statisticile voastre, care e suma medie/persoană pe care userii sunt dispuși să o cheltuie pe o vacanță?
MP: Depinde foarte mult de tipul de călători și de preferințele lor specifice. Așa, ca o medie generală orientativă (pentru că nu ține cont de contextul fiecărui călător), călătorii achită aproximativ 150 € pentru bilete de avion către Europa și 1.000 € pentru cele transcontinentale, în timp ce în cazul hotelurilor, vorbim despre o medie de 265€ pentru vacanțele scurte și 770 € pentru cele mai lungi, în destinații exotice.

PS: Cât de mult contează content-ul despre destinații pe care îl faceți? Unde se întâmplă documentarea pentru vacanțe a consumatorilor (în general)?
MP: Contează foarte mult, desigur. Știm asta pentru că primim constant feedback de la călătorii noștri, prin e-mail sau prin mesaje private trimise pe canelele de social media. Uite, de exemplu, pe Instagram sau pe Facebook vin ideile. Vedem o imagine formidabilă dintr-un loc de care nu știam sau dintr-unul cunoscut, dar nu întru totul. Apoi citim și recomandările altor călători. Mai târziu, peste o săptămână-două sau peste câteva luni, când vine vremea să pornim la drum, ne amintim de acel loc și vrem să aflăm mai multe detalii specifice: cum ajungem acolo, ce e de văzut sau de făcut, de ce avem nevoie. Atunci, ne mutăm pe blog, un loc cu povești ale altor călători care au fost acolo sau recomandări documentate și alese atent. Mai mult, când vine vorba de documente sau proceduri specifice, apelăm la Ghidul de călătorie, o enciclopedie atotcuprinzătoare unde găsim răspunsul la orice întrebare.

PS: Bilete de avion au devenit din ce în ce mai accesibile. Ce locuri mai puțin explorate recomanzi și crezi că au un potențial wow de creștere?
MP: În spiritul curiozității și poftei de călătorie pe care le apreciem la cei care ne folosesc serviciile, dar și corelat cu tendințele internaționale în materie de călătorii, recomandăm trei destinații care au devenit anul acesta mai accesibile prin introducerea de promoții la biletele de avion. Dublin (și împrejurimile) e perfect pentru city break-uri de câteva zile pentru cei care preferă să cutreiere străzile unui oraș cu povești la fiecare colț. Portugalia, destinația care a câștigat cele mai multe premii anul acesta la World Travel Awards, o să fie din ce în ce mai populară. E locul perfect pentru călătorii care apreciază peisajele naturale care ne încarcă de energie, plajele liniștite, cultura bogată întinsă pe mii de ani, plus delicatesele locale. Aventurierilor le recomandăm destinații fascinante din Asia: Myanmar, Taiwan, Vietnam, Filipine și Sri Lanka. Sunt țări unde s-a investit tot mai mult în serviciile de turism, un motiv în plus să pornim înspre acolo, pe lângă căldura localnicilor, natura impresionantă și cultura care ne va inspira.

Faptul că devenim atașați ombilical de telefonul mobil nu vine ca o surpriză. Aplicațiile care încurajează experience sharing-ul se transformă într-un suport pentru creșterea apetitului pentru răsfăț și a curajului de a experimenta cu inima (și camera mobilului) deschisă.

No comments yet.

Lasă un răspuns


Comment

btt