Interviu Ludique lingerie

Ruxandra Gheorghe, LUDIQUE – about fantasy and sensibility in terms of lingerie

posted in | Tags : , ,

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ne bucurăm pe deplin de această epocă în care ne putem expune, pielea sau gândurile, fără temeri și în mod asumat. Însă, uităm, pe alocuri, să explorăm povestea unei piese care începe dinainte ca noi să o achiziționăm. Cu cât suntem mai aproape de persoana care a imaginat-o, cu atât probabilitatea ca produsul să ne fie indiferent scade. Desigur, acest cârlig emoțional funcționează în multe domenii. Însă, astăzi, Ruxandra Gheorghe, owner-ul brand-ului Ludique, lasă la vedere toate cusăturile afacerii ei din sfera lenjeriei.

Ai visat dintotdeauna să realizezi un astfel de proiect în industria modei&lenjeriei sau a fost un moment în care ai sesizat această oportunitate pe piață?

Spiritul meu ludic a început să se manifeste încă din copilărie, prin rochițele pentru păpuși pe care le coseam efectiv la mașina de cusut veche a mamei. Îmi amintesc că mă chinuiam să stau pe marginea scaunului ca să pot ajunge la pedală fiindcă eram prea mică de înălțime, dar n-am renunțat niciodată :). Ulterior, în adolescență, a început sa mă macine ideea de business, iar segmentul de lenjerie mi-a atras atenția în cea mai mare măsură. Este un ‘tărâm’ prea puțin explorat în țara noastră și am simțit nevoia să vin cu o abordare diferită asupra lenjeriei intime, mai ales că am prevăzut, de la început, ca brand-ul să fie mai mult pentru export.

Poate un brand de lenjerie, în primii săi ani de viață, să supraviețuiască fără finanțarea unui grup de investiții/crowdfunding etc?

Este necesar un capital, oricât de mic, pentru a putea dezvolta un brand de lenjerie, și nu numai. Eu am început cu un împrumut bancar, însă, pe atunci, mai aveam și job în paralel, iar efortul nu a fost Ruxandra Gheorghe_Ludiquerelevant. Trebuie parcurse multe etape, e nevoie de experiență, care se acumulează în ani de zile. Discutăm despre obiecte vestimentare intime care au toate detaliile la vedere, iar perfecționarea dezvoltării de produs se realizează în timp, cu multe testări, pentru a putea ajunge la produsul finit dorit.

Cât de des își achiziționează femeile din România un set de lenjerie vs. restul Europei?

Sunt obiceiuri de consum diferite care țin de istoricul cultural, de puterea de cumpărare, de perspectiva prin care este văzută lenjeria intimă. În România, din păcate, multe femei privesc lenjeria ca pe o necesitate sau ca pe un accesoriu strict de boudoir și nu investesc prea mult în produse care nu sunt opulente, la vedere. Aproximativ 95% din vânzările Ludique sunt la export. Prețuirea de sine este percepută diferit față de restul Europei și al lumii, însă apreciez de fiecare dată feedback-ul clientelor care îndrăznesc să-și manifeste individualitatea. Lenjeria intimă este un „conductor”, este forma prin care se ajunge la fond, la stima de sine, la încredere și acceptare lăuntrică.

Ludique nu apelează la rațional. Lenjeria creată de tine nu e nici pe departe basic! Ce vinde, de fapt, imaginea propusă de Ludique?

Ludique apelează mai mult la emisfera cerebrală dreaptă, cea care ține de fantezie, creativitate, simțuri spirituale, sensibilitate, iar design-ul lenjeriei este specific și nu se încadrează deloc în target-ul de larg consum. Se situează pe un segment de nișă, însă unul care ar putea să se regăsească în multe dulapuri. Chiar dacă în garderoba fiecărei femei predomină un anumit stil, întotdeauna există loc și pentru niște piese mai complexe și fanteziste. Țin de natura feminină, de dualitate și de toate rolurile pe care femeia le îndeplinește de-a lungul vieții.

Care tendință din modă a contribuit cel mai mult la creșterea consumului de lenjerie?

Trend-ul „Underwear as Outerwear” a contribuit foarte mult la dezvoltarea segmentului de lenjerie. Este vorba despre piese intime purtate la vedere de artiste celebre din lumea întreagă, iar fenomenul a fost inițiat în anii `60, urmând să culmineze cu Turneul mondial „Blond Ambition” al Madonnei, în anul 1990, prin ținutele iconice create de genialul Jean-Paul Gaultier. Astfel, s-a declanșat revoluția sexuală, de eliberare de constrângeri a femeilor. De atunci, obiceiul de consum al lenjeriei empowering a cunoscut o diversificare și creștere semnificative.

Ce piesă budoir sau uitată ai readuce în actualitate în colecțiile tale?

În mod ironic, ceea ce pe la începutul anilor ‘20 era considerată a fi o necesitate, acum a devenit mai mult un moft de boudoir. Și mă refer la portjartier, o piesă pe care o consider indispensabilă în garderoba multor femei.  Este un simbol al feminității, este acel accesoriu intim, care nu se vede, este un secret de care doar purtătoarea e conștientă. Așadar, păstrez portjartierul în toate colecțiile Ludique și îl poziționez la rang de mister feminin.

Spune-mi un lucru pe care femeile încă nu îl știu despre tiparele tale/modul în care construiești silueta!

Dezvoltarea unei linii de produse întâmpină multe provocări, fiecare detaliu este discutat și analizat cu proiectantul meu, pentru a ajunge la un fitting potrivit multor siluete, ținând cont de complexitatea design-ului. Orice milimetru contează și modifică drastic structura piesei de lenjerie, iar până ajungem la stabilirea produsului finit parcurgem un șir lung de teste și modificări.

Lucrăm cu materiale elastice pentru care calculam fiecare tensionare de coasere, iar operațiunile trebuie să fie cât se poate de precise, mai ales că este totul la vedere. Materialele sunt fine, prețioase și fug printre degete, astfel că manufactura este extrem de delicată, cu operațiuni multiple ce diferă enorm de producția unui tricou sau a unei rochii simple.

Direcția creativă este evidentă și recognoscibilă, încerc să realizez o lenjerie cu un stil independent, care avantajează și flatează esența feminină. Atâta vreme cât Ludique aduce valoare în viețile oamenilor, sunt mulțumită.

Mai multe informații despre colecțiile Ludique aici.

No comments yet.

Leave a Reply


Comment

btt