wagner arte bucuresti

(Română) De ce să urmezi un curs de pictură pe porțelan

posted in | Tags : , ,

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Mi-a plăcut mult ideea lui Eliade – cum că timpul liber sau nevoia de vacanță este ca o manifestare a dorinței de ieșire din timpul prezent. Iar arta este și ea o formă de evadare, o călătorie – așa cum veți citi în interviul de mai jos. Am formulat întrebările înainte să știu dacă Ana și Irina vor dori să intre în agenda Papersuede. Însă uneori primești răspunsurile înainte să adresezi întrebările. Și știam că nu îmi vor plăcea doar mie. Așa că iată, câteva motive descrise în tușe fine pentru care să încerci pictura pe porțelan într-un weekend liniștit.

La împărțirea talentului în lume, Universul a fost generos cu tine. Este ceva singular în familia ta sau faci parte dintr-o linie de generații preocupate de artă și frumos?

Ana Wagner: Mulțumesc :) Nu s-a petrecut o minune în cazul meu, ci se pare că, pe linie paternă, am moștenit ana wagnertalentele la desen și caligrafie ale tatălui și simtul estetic al bunicii. Mai este răbdarea ordonată și disciplinată, de manufacturier din vechile timpuri, pe care o am și de la tata și de la bunica. Împrietenirea cu obiectele din porțelan a avut loc, de asemenea, în casa bunicii, unde ne-am petrecut o bună parte a copilăriei și unde seturile erau împărțite, deja, între Irina, sora mea, și mine. Acasă aveam multe albume de artă. În fragedă copilărie, petreceam ore în șir răsfoind atât albumele de artă, cât si cărțile autobiografice (cu poze) ale marilor artiști. Mama ne-a cultivat interesul pentru artă, muzică, teatru, spectacol. Tot ea m-a încurajat să urmez cursurile liceului de arte plastice. A fost un pas decisiv spre o oază de libertate, de stimulare și educare a creativității pentru care îi mulțumesc și astăzi mamei.

Pare că te-ai născut cu o arhivă decorativă pe care o dezvălui treptat. Care sunt elementele care vorbesc cel mai bine despre tine ca artist?
Chestia cu arhiva sună interesant, nu m-am gândit la ea :). E drept că, după aproape două decenii de pictură pe porțelan, am în spate o arhivă vie de motive grafice. Spun ”vie” pentru că ele circulă mereu în creațiile mele, le îmbogațesc și transform, le re-creez prin diverse materiale asociate cu porțelanul.
Am învățat în copilărie – și mi-am educat calitatea asta în facultatea de arte – să fiu atentă la detaliile semnificative, uneori ascunse, ale plantelor. Grafica mea e dominată de o paletă largă de motive vegetale – fantastice, esențializate sau luxuriante, de multe ori miniaturale. Îmi plac mult și elementele-surpriză, de finețe și detaliu din arhitectura micilor orașe istorice pe care le-am văzut la noi și în Europa. Ele sunt prezente, adesea, prelucrate ludic și fantast, pe porțelanurile mele. Mă fascinează culorile mediteraneene pe care le-am folosit din plin într-una din ultimele mele expoziții.
Toate acestea le văd, le interiorizez și le recreez pe parcursul și în urma unor călătorii. Călătoria este sursa mea majoră de inspirație. De altfel, ultima colecție la care am lucrat se numește chiar așa: „Călătoria”. Este, pe rând, un fel de jurnal și o meditație despre rostul călătoriei – ambele pictate pe porțelanul art de la table și pe acela parte a unei piese de bijuterie. Călătoria îmi dă plenitudinea sentimentului de libertate, șansa de mă apropia de adevăr, de ceea ce este autentic și cât mai aproape de esență. Călătoria mă conectează mult mai ușor la frumosul care mă inspiră, pe care îl iau cu mine în suflet și apoi îl pun în lucrările mele. Într-un sens mai profund, Călătoria reprezintă însăși viața și este, de fapt, metafora drumului către iubirea absolută. Colecția ”Călătoria” este, până la urmă, o sinteză a întregii mele deveniri ca artist, o poveste a parcursului meu, o călătorie spre mine însămi, cea de acum. Revelația asta am avut-o chiar în momentele când răspundeam la această întrebare.

Cum a fost întâlnirea cu Ștefan Câlția și cum ați gândit această colecție? Pregătiți și alte colaborări similare în viitor?
Ștefan Câlția mi-a fost profesor în facultate. Am învățat multe din felul lui de a privi natura, de a o integra în grafica și pictura sa, în filosofia sa de viață. În anii care au urmat, maestrul Câlția m-a încurajat în proiectele mele, a privit cu simpatie activitatea atelierului nostru. Din când în când, un ”sunteți pe drumul bun”, venit din partea lui, îmi dădea putere să trec peste micile necazuri inerente în activitatea unei mici manufacturi.
Colaborarea mea și a atelierului Wagner Arte cu maestrul Câlția a început în urmă cu câțiva ani. Este a doua oară când avem bucuria de a găzdui, pe seturi de ceai, creațiile lui. Personal, am avut și o expoziție realizată împreună cu domnul Câlția, intitulată „Grădina dintre ape”, cu motive florale și vegetale pictate pe porțelan. Expoziția s-a finalizat cu un mic album, o bijuterie editorială.
Colecția la care se referă întrebarea – ”Ierburi și flori transilvane” – lansată la sfârșitul anului trecut, reunește piese din porțelan decorate cu grafica inspirată de flora din Șona, satul copilăriei artistului, aflat în sudul Transilvaniei. Domnul Câlția a dat mână liberă atelierului Wagner Arte să-i recompună grafica, să-i pună desenele într-o altă configurație în funcție de particularitățile tridimensionale ale porțelanului.
Invităm deja constant artiști de marcă pentru a realiza colecții de obiecte din porțelan pictat manual. Am preluat modelul marilor manufacturi de porțelan din Europa care invită, periodic, mari artiști pentru a crea colecții inedite.
Următoarea colecție va fi semnată de Vadim Crețu, un artist important al peisajului românesc. Păsările vor fi tema principală a acestei colecții care se distinge prin finețe, delicatețe și o potrivire extraordinară între grafica artistului și specificul porțelanului.

Good time/relaxare versus educare. Cum definești cursurile voastre de pictură și cum sunt ele structurate?
Irina Wagner: Educația nu trebuie despărțită de plăcere, dar nici nu trebuie să rămânem cu impresia că arta înseamnă doar relaxare. Cursurile pe care le oferim se orientează, într-adevăr, mai întâi către confortul participanților, condiția prin care ne apropiem mereu de noțiuni sau experiențe care ne par

inaccesibile. irina wagnerNe jucăm, învățăm jucându-ne, dar e și un joc cu o latură serioasă. Mai departe, cursanții primesc informații tehnice și asistență individuală, nu înainte de a afla câte ceva despre istoria porțelanului și specificul acestui material, mult timp considerat aproape la fel de prețios ca aurul.
Desigur, cursurile noastre sunt doar o introducere în câteva dintre tehnicile decorării pe porțelan. Cei care vor să aprofundeze sunt mereu invitați la sesiuni următoare. Cel mai mare beneficiu al cursului, dincolo de fabricarea unui obiect personalizat, este contactul direct cu procesul care începe cu ideea și se încheie cu lucrarea finită. Nu în ultimul rând, cursurile noastre cultivă câte ceva din prețuirea pentru bunul-gust, proporție și frumos, descifrarea tainelor armoniei.

Sunt simboluri sau povești pe care le discutați și aplicați pe porțelan ori fiecare cursant se exprimă liber în funcție de inspirația de moment?

Fiecare cursant este liber să abordeze orice motiv sau temă, însă profesorii noștri încurajează cursanții sa încerce teme specifice nivelului pregătirii lor. Apoi, în atelier sunt foarte multe surse de inspirație, de la porțelanurile ce sunt deja în vitrine, până la cărțile și albumele de specialitate.

Ce ați învățat voi de la cei care au venit la cursuri?

Bucuria de a-ți descoperi sau redescoperi latura artistică a personalității. Am observat că toată lumea își învinge eventualele prime inhibiții și poate decora un obiect de porțelan de care mai apoi se bucură. De asemenea, că această activitate îi conectează cu sinele superior și cu o anumită stare de relaxare pe care au simțit-o doar în copilărie. Toată lumea pleacă fericită și cu zâmbetul pe buze.

Înscrieri și date de contact aici, în cazul în care erați în căutarea unei noi pasiuni sau a unui cadou.

No comments yet.

Leave a Reply


Comment

btt