posted in Why don't you | Tags : arhitectura, design, design interior, Hamid Katrib
Meticulos si carismatic, Hamid Nicola Katrib este unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti din Romania in acest moment. Superstitios in ceea ce priveste zodiile, destinul, dar si cristalele pe care le colectioneaza si asaza pe noptiera, spune ca meseria pe care si-a ales-o i-a fost predestinata.
Nu doar din postura de arhitect, ci si din cea de designer de interior si pictor, in minutele libere, isi sfatuieste prietenii pe Whatsapp daca e potrivit sau nu sa isi cumpere doua vaze in loc de una, pahare cu picior sau tablouri pline de culoare. Iar in jumatatea de ora after-work ne convinge de ce ar trebui sa apelam la serviciile unui designer de interior cand vrem sa cream in jurul nostru un spatiu cu care sa ne identificam.
Care sunt principiile estetice dupa care te ghidezi?
Lucrarile pe care le fac depind foarte mult de starea mea, calatoriile pe care le fac, lucrurile pe care le vad intr-o anumita perioada si ma influenteaza. Nu e un „obiect” constant cu care ma plimb in buzunar.
Eu am absolvit o facultate franceza de Arhitectura din Liban si valorile lor estetice ne-au fost insuflate. (PS: multe din cladirile Beirutului modern, de la aeroport, la colegii si spitale, au fost executate de arhitecti francezi sau cu studii in universitatile pariziene). Primul meu contact cu un designer de interior a fost la varsta de 12 ani cand parintii mei au angajat un astfel de profesionist pentru a reamenaja casa noastra afectata de un incendiu. Atunci mi-am dat seama ca detaliile legate de spatiu si mobile erau de maxim interes pentru mine.
Care sunt temele cu care trebuie sa venim gata la o intalnire cu un designer de interior? Ce trebuie sa stim despre „proiectul nostru”?
E bine sa poti sa ghidezi arhitectul intr-o directie. Eu nu am un singur stil pe care il respect cu religiozitate; am si proiecte foarte moderne (case cu pardoseala mov, de exemplu), dar si unele mult mai clasice. Sunt totusi clienti care vin cu o serie de imagini contradictorii, cu idei care nu pot co-exista si atunci e o problema. Un alt lucru important este cladirea in care se afla apartamentul sau zona unde e situata casa; oamenii trebuie sa ia si aceste coordonate in considerare.
Te ocupi si de proiecte de reamenajare? Pentru un client care nu e dispus momentan sa investeasca foarte mult in apartamentul sau, iei in considerare si varianta in care reorganizezi piesele de mobilier si eventual adaugi elemente care sa intregeasca spatiul (draperii, oglinzi etc)?
Recent am avut cereri de genul asta, insa nu le pot onora deoarece am proiecte mari pe care le iau de la zero, case care sunt inca in faza de constructie sau care au fost proiectate intr-un anumit mod si proprietarii isi dau seama ca ceva nu se leaga si atunci apeleaza la mine. Reconfigurez compartimentarea, gasesc solutii pentru sistemele de electricitate, apa, lumina, apoi trec la amenajare, mobilier, chiar si aranjarea cartilor in biblioteca. Sunt cazuri in care m-am ocupat de cumpararea bibelourilor, tablourilor, chiar si a paharelor din bucatarie.
Pentru foarte multi oameni, a-ti angaja un designer pentru locuinta sau birou este un moft. Nu acelasi lucru l-ar putea spune despre angajarea unui contabil cand vine vorba de gestionarea platilor, contributiilor la Stat etc. Si totusi, spatiul in care traiesti este atat de important pentru starea ta de spirit, pentru energia ta si cum te privesc ceilalti (daca e sa ma raportez la un spatiu profesional) – deci are un rol nevazut in deciziile pe care le iei sau asupra impactului de imagine al business-ului tau. La ce nivel constientizeaza publicul roman acest lucru?
Faptul ca pleci in fiecare zi bucuros din casa, ca te porti mai frumos cu oamenii din jur, cu colegii, e consecinta fericita a unui spatiu prietenos. Sunt clienti care ma suna dupa un an sa-mi multumeasca pentru ce am facut, pentru faptul ca se simt bine in casa lor. Sau, am o prietena care m-a contactat pentru a-i reamenaja biroul pe care il avea de 6 ani de zile. Raspunsul ei „post-decorare” a fost ca dupa atata vreme petrecuta acolo e prima oara cand merge cu placere.
De asemenea, o contributie interesanta o au si hotelurile sau restaurantele lansate recent unde se vede interventia unui arhitect bun si atunci oamenii simt nevoia sa aiba si in locuinta lor lucruri frumoase. Acum, oricine isi permite un buget de amenajare are curajul sa apeleze la un designer de interior.
La fel ca si o masina sau un stil in care ne purtam parul, locuinta are nevoie de un retouch; pana la urma, evoluam iar spatiul ar trebui sa faca asta odata cu noi, nu? La ce interval recomanzi o schimbare sau la ce rastimp ai observat ca oamenii au nevoie de o „ajustare” a spatiului?
Teoretic, oamenii schimba lucrurile drastic intr-o casa din cinci in cinci ani. Am avut un proiect consistent acum sase ani si clientul respectiv m-a contactat pentru a-i organiza un refresh. Motivul e simplu: daca locuiesti mult timp intr-un loc trebuie sa schimbi la un moment dat atmosfera.
“Un tron este doar o banca imbracata in catifea” (Napoleon). Obiectele au o functie sau devin un simbol atunci cand sunt asociate si cu cel care le stapaneste. Fiecare om ar trebui sa-si aleaga piese care sa vorbeasca despre el?
Un designer te poate ajuta sa faci alegeri intelepte in functie de personalitatea ta, de stilul tau de viata si cel vestimentar. Eu imi asum cateodata riscuri sa fac propuneri care contrazic brief-ul clientului si asta pentru ca dorintele lor sunt contradictorii cu ceea ce vad eu la ei. Si nu am dat gres pana acum. Intuitia si flerul conteaza cand alegi pentru altii.
Trei obiecte pe care le ai in momentul acesta pe birou. Un sfat pentru o masa de birou care sa ne dea o stare pozitiva si care sa ne ajute sa ne concentram pe task-urile zilnice.
Am un cristal pe care mi l-a oferit cel mai mare colectionar din tara, laptop-ul de care nu ma despart si o vaza Art Nouveau pe care mi-am cumparat-o dintr-un anticariat acum doua saptamani. Pe cea din urma o tin aproape deoarece intotdeauna ma entuziasmez de noile mele achizitii. Sfatul meu este sa te inconjori de obiecte care-ti plac (un tablou, o vaza cu flori) si sa aduni intr-un sertar lucrurile inutile care doar incarca masa.
Daca ne gandim la meseria ta, e la fel de „ ingrata” uneori ca aceea a unui stilist vestimentar. Observi in casele prietenilor tai configuratii care te pun pe ganduri? Rearanjezi in minte obiectele si mobila dintr-un spatiu in care intri?
Da, fac asta. E un defect profesional care ma consuma. Oriunde ma duc studiez spatiul si parca vad clipind in fata mea defectele. Am vizitat recent in Liban o casa noua a unui cunoscut; marele chin a fost ca nu gaseam ceva pozitiv de care sa ma leg si nu doream sa lezez orgoliul proprietarului.
Fara sa vezi un spatiu personal, doar vorbind cu o anumita persoana, poti sa spui cum arata locuinta sa in linii mari? Poti face exercitiul acesta cu mine?
De multe ori imi imaginez cum ar putea arata. Pe tine te vad locuind intr-un apartament al unei case cu tavanul si ferestrele foarte inalte, cu multa lumina naturala, in care sa nu te simti sufocata. (PS: Sunt asa previzibila?)
Pe Hamid il gasiti aici: http://hamid-nicola-katrib.ro/
Pe pagina ta am citit doar artocole avizate. Te admir pentru modul in care redactati opinia in randurile de mai sus.